fbpx
16

Nová Mazda 6 s šestiválcem se představí už příští rok!

Mazda se příliš neohlíží na ostatní, má svůj pohled na věc, na budoucnost mobility, a co je hlavní – spalovací motor podle ní není ani zdaleka odepsaný. Pochopitelně si tím získala řadu příznivců, a když jsme se před rokem dozvěděli, že příští Mazda 6 by mohla nabídnout dokonce šestiválcové motory, veřejnost to přijala velice kladně. A teď jsme se dozvěděli, že to nejen bude pravda, ale že už ani nebudeme čekat příliš dlouho.

Hirošimské vozy jsou jedni z posledních mohykánů, které si dnes ještě pořád můžete koupit s atmosférickým benzinovým motorem. Což je zvláštní, protože zbytek světa od takových motorů dává ruce pryč – Mazda však vytrvala a prokázala, že takové řešení má stále co nabídnout, a to i po stránce dnes tolik komentované spotřeby paliva. A již v první polovině roku 2022 se dočkáme další skvělé zprávy – budoucí Mazda 6 dostane dokonce šestiválcové motory!

Další, co Mazda slibovala, byl pohon zadních kol – a i v tomto případě své slovo dodrží. Kromě toho nový model nabídne kompletně nový design, který bude ve velkém vycházet z konceptu zvaného Vision Coupe s elegantní siluetou a dlouhatánskou kapotou – pod kterou by se koneckonců i logicky vešel nějaký pořádný motor. Dynamický vzhled podporuje i poměrně hodně nízká linie skel a parádní kola, která však pro produkční model budou mít nepatrně rozumnější (čti menší) průměr.

Kromě řadového šestiválce spalujícího benzin se počítá také s naftovou variantou, oběma potom bude asistovat mild-hybridní systém. Hlavní slovo tak bude mít stále spalovací motor a jízda čistě na elektrický pohon nebude možná, elektřina bude „spalováku“ pomáhat s vyplněním výkonových mezer a během zvýšené zátěže, tedy při rozjezdu a prudké akceleraci.

Zatím není známo, zda kromě zadokolky a šestiválce bude Mazda nabízet i mezi staromilci tolik oblíbenou manuální převodovku, vyloučeno to však zatím není. Stejně tak není vyloučeno, že v nabídce zůstanou i stávající a osvědčené čtyřválce, a to jak naftový turbodiesel, tak i ten atmosférický spalující benzin. V průběhu „funkčního období“ nové Mazdy 6 se pak můžeme těšit dokonce i na plně elektrickou variantu.