fbpx
19

Hyundai Ioniq 5 – Začátek nové éry

Hyundai se vrhá do světa elektromobility naplno a uvádí na trh žhavou novinku – elektrický Hyundai Ioniq 5. Inovativní elektromobil s 800voltovou architekturou a retro-futuristickým designem přináší technologie nejdražších elektromobilů na trh s dostupnou cenou.

Elektrická budoucnost nastává a Hyundai je dalším výrobcem uvádějícím s tím spojenou novou modelovou řadu – rodinu elektrických modelů Ioniq. Automobilka si v minulých letech vyzkoušeli elektromobilitu s  Ioniqem electric a Konou electric a s nejnovějším počinem se z původního modelového označení Ioniq stává čistě elektrická značka.

Nový Hyundai Ioniq 5 je elektromobilem nejnovější generace a je jedním z těch elektrických automobilů, jejichž uvedení na trh nelze přehlédnout – přitahuje pozornost svým pojetím a přináší nová technická řešení, jimiž vylepšuje celou elektromobilitu. Ioniq 5 se navíc inspiroval futuristickým konceptem Concept 45 a vypadá, jako by měl přijet až za pár let.

Produkční Ioniq 5 se stejně jako Concept 45 inspiroval legendárním Hyundaiem Pony ze sedmdesátých let, prvním Hyundaiem vůbec, a přináší jeho rysy v moderním provedení. Ioniq 5 s retro-futuristickým designem je osobitý a je až okouzlující, jak i s nadčasovou myšlenkou stále připomíná staré časy – přední světlomety i koncová světla s technologií Pixel LED s pixelovou grafikou evokují začátky nové éry.

Elektromobil s inovativní technikou

Hyundai Ioniq 5 je prvním elektromobilem na elektrické platformě E-GMP, kterou bude využívat také dvojče Ioniqu – Kia EV6. Hlavní předností nové platformy je 800voltová nabíjecí architektura pro ultra rychlé nabíjení a zajímavá funkce V2L (Vehicle-to-Load), s níž se z akumulátoru stává velká powerbanka pro napájení externích elektrických zařízení. Ioniq 5 je v Evropě jedním z mála elektromobilů s touto schopností a využívá k tomu vnější i vnitřní zásuvku s výkonem až 3,6 kW.

Hyundai Ioniq 5 je navíc jedním z těch elektromobilů, s nimiž strávíte více času na silnicích než na nabíječkách. S 800voltovou elektrickou sítí a dosažitelným nabíjecím výkonem přes 200 kW umí nabít z přibližně 10 na 80 procent za 20 minut. Rychlostí nabíjení se Ioniq 5 umí vyrovnat absolutní špičce elektromobilů na trhu od Audi a Porsche a ve svojí cenové kategorie je elektromobilem s nejrychlejším nabíjením.

Zdroj: garaz.cz