fbpx
29

Řidiči už u sebe nebudou muset vozit techničák a řidičák. Stačit bude pouze občanka.

Zeptali jsme se na ministerstvu dopravy, jak se tedy řidiči budou vlastně hlídce prokazovat. V tuto chvíli je totiž platné, že každý občan starší 15 let musí vlastnit občanský průkaz, ale rozhodně jej nemusí mít u sebe. Zároveň ale platí, že v případě, že bude policistou požádán o ztotožnění, musí spolupracovat. To znamená, buď policistovi všechny údaje nadiktovat, přičemž ten si je může následně ověřit v systému, nebo předložit jiný doklad než občanku. Pokud se tak nestane, následuje odchod na služebnu, kde ke ztotožnění dojde.

Pokud ovšem u sebe řidič nebude muset vozit ani řidičák, bude vlastně úplně bez dokladů. Právě výše popsané nám potvrdilo i ministerstvo, nicméně dále už si trošku protiřečí. František Jemelka nám napsal: “Jednoznačně lze dovodit, že i přestože není návrhem novely zákona explicitně stanoveno, že řidič při řízení motorového vozidla po 1. 7. 2025 (doba, kdy začne platit novela ohledně možnosti nevozit řidičák – pozn. redakce) u sebe bude muset vozit doklad totožnosti, tedy občanský průkaz, je zcela zřejmé, že při silniční kontrole bude muset příslušným kontrolním orgánům prokázat svou totožnost. Nejlépe tak lze učinit příslušným dokladem totožnosti.”

Z tohoto vyplývá, že sice nebudeme muset vozit řidičáky, dle zákona ani nebudeme muset vozit občanky, ale pro dobro všech nejspíš bude lepší alespoň jeden z dokladů u sebe mít. Faktem ovšem je, že pokud zůstanou zákony napsané tak, jak jsou dnes, nebude přestupkem u sebe žádný z dokladů nemít. Jen je při případné kontrole naprosto nezbytné s policistou při ztotožnění spolupracovat.

Zdroj: Autosalon.tv