fbpx
kolo

Proč jsou pneumatiky černé?

Máte někdy dlouhou chvíli a přemýšlíte proč jsou některé věci zrovna takové jaké jsou? Přesně o tom bude dnešní příspěvek.

V roce 1895 byly poprvé vynalezeny gumové pneumatiky pro osobní automobily. Ale byly bílé, protože přirozenou barvou gumy je mléčně bílá. Gumové a plastové výrobky můžete vyrobit v jakékoliv barvě, protože stačí přidat jen správné barvivo nebo chemický pigment během výroby. Proč tedy nejsou k vidění barevné pneumatiky?

Barevné pneumatiky jsou sice vzácné, ale můžete je také sehnat. Nejsou vhodné pro každodenní řízení, proto je dobrý důvod pro to, že jsou většinou černé. Saze jsou chemická sloučenina, která se používá právě při barvení pneumatik. Je to chemikálie, která se smíchá s jinými polymery. Prodlužuje životnost kol a chrání je před korozí, a navíc umí saze také absorbovat UV záření, které se přeměňuje na teplo.

Plochy běhounu a pásu u pneumatiky se zahřívají během každé jízdy a saze teplo rychleji absorbují a vrací je zpět na silnici. Tyto oblasti jsou tak chráněné. Výsledkem je, že kola nabídnou spolehlivější jízduprotože tento prvek je dělá odolnějšími oproti těm bez sazí. Černá barva dobře teplo absorbuje, a to je další důvod, proč se guma začala barvit. Nejen saze, ale i samotná barva absorbuje dobře sluneční světlo. Kdybychom to měli shrnout, tak černé pneumatiky se pomaleji opotřebují a tím pádem mají delší životnost.

Zdroj: autozive.cz