fbpx
Ionig

Průlomová elektro novinka.

Před dvěma roky uhranul frankfurtský autosalon fantastický koncept Hyundaie. Výrazná studie, která byla poklonou kultovnímu italskému autodesignu, doputovala s minimem změn do podoby sériového auta, i s hlubokým prolisem na boku. Nový Hyundai Ioniq 5 startuje.

Ioniqy jsou už tradičně elektrifikované hyundaie. Značka poprvé použila toto označení, které vzniklo spojením anglických slov „ion“ (iont) a „unique“ (jedinečný) v roce 2016, když oznámila „Project Ioniq“, což je dlouhodobý výzkumný a vývojový projekt zaměřený na ekologickou mobilitu. 

Nejnovější pětka má být symbolickým předělem. Plně elektrický 4 635 mm dlouhý crossover přiváží novou éru designu hyundaiů na nové elektrické platformě.

Ostré jednoduché linky vyrýsovávají jednoznačné proporce pomocí velkých zcela rovných ploch. Silueta připomíná italské hatchbacky sedmdesátých a osmdesátých let, s tím skvěle souzní retro pojetí zadních světel. Pixelovou grafiku dostaly přední i zadní lampy. Tvůrci vyzdvihují také zapuštěné kliky, které se při přiblížení ruky vysunou, za jízdy jsou schované, takže boky karoserie lépe obtéká vzduch.

Ioniq 5 stojí na speciální platformě pro elektromobily koncernu Hyundai Motor Group, která nese označení E-GMP (Electric Global Modular Platform). Charakteristický je dlouhý, třímetrový rozvor, což je o 100 mm více než u největšího SUV značky, modelu Palisade. Výrazná jsou také dvacetipalcová kola – tak velké ráfky ještě žádný elektrický hyundai neměl. 

Také minimalisticky zařízená vzdušná kabina přímo vychází z původního konceptu 45. Hyundai vyzdvihuje elektricky nastavitelná přední sedadla. „Cestující si u nich mohou nastavit optimální polohu, v níž si budou užívat pocit podobající se stavu beztíže,“ popisuje značka. Konstruktéři zmenšili tloušťku předních opěradel o 30 procent, čímž vznikl ještě větší prostor pro cestující ve druhé řadě – jejich lavici lze posouvat v rozsahu 135 mm, čímž se dá zvětšit objem kufru; nový Ioniq má jako správný elektromobil ještě druhý zavazadlový prostor v přídi.

Posuvná středová konzola spolu s plochou podlahou, pod níž jsou uloženy akumulátory, dává posádce pocit volnosti. Přístrojová deska je tvořena dvěma 12″ displeji. 

Ioniq 5 bude k mání v několika konfiguracích elektrického pohonu, na výběr bude ze dvou sad akumulátorů s kapacitou 58 kWh nebo 72,6 kWh a dvou variant elektrického pohonu. V prvním případě pohání zadní kola elektromotor umístěný vzadu, ve druhém případě zajišťuje jeden elektromotor vpředu a jeden vzadu pohon všech kol. Všechny verze nabízejí výjimečně dlouhý dojezd a dosahují nejvyšší rychlosti 185 km/h.

Na vrcholu nabídky elektrických pohonů je varianta s pohonem všech čtyř kol (AWD) s baterií o kapacitě 72,6 kWh, poskytující výkon 225 kW a točivý moment 605 Nm. Taková verze se pyšní zrychlením z 0 na 100 km/h za 5,2 sekundy. Varianta s pohonem dvou kol (2WD) a baterií o kapacitě 72,6 kWh poskytuje dojezd až 480 km.

Auto mimo jiné nabídne také originální funkcí V2L, umožňující používat nebo nabíjet za jízdy či u stojícího vozu další elektrická zařízení, například elektricky poháněná jízdní kola, skútry nebo campingové vybavení, a poslouží tak jako pojízdná nabíječka.

Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/hyundai-elektromobil-ioniq-design.A210222_213220_automoto_fdv?