fbpx

Zcela nová Mazda MX-30 – již před 100léty jsme čistili ovzduší naší planety.

KOREK

Jedinečným znakem zcela nového modelu MX-30 je použití korku pro kryt konzole a dveřní úchyty. Tento přírodní materiál v sobě spojuje styl, funkčnost a dědictví naší společnosti Mazda. Společnost Mazda Motor Corporation byla původně výrobcem korku. Proto má korek v naší historii zvláštní místo. Dne 30. ledna 1920 byla společnost Mazda Motor Corporation založena jako výrobce korku pod názvem Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. V okolí Hirošimy, domovského města společnosti Mazda na západě Japonska, se korek přirozeně vyskytuje v přírodě.Korek je jedním z nejrychleji se obnovujících a ekologicky nejšetrnějších zdrojů na naší planetě. Rostoucí korkový dub vychytává z atmosféry oxid uhličitý. To znamená, že sklizeň korku vlastně každý strom podněcuje ke vstřebávání většího objemu CO2, jenž pomáhá při procesu obnovy kůry. Korek se sklízí z kůry dubu korkového, takže strom stále žije a pomáhá čistit náš vzduch. 

Korek používaný u modelu MX-30 pochází z Portugalska, kde lesy dubu korkového zajišťují jednu z nejvyšších úrovní lesní biodiverzity na světě. Od stáří dvaceti pěti let je možné kůru každého stromu sklízet vždy po devíti letech, a to po celkovou dobu více než 200 let. Pravidelně sklízené korkové duby vstřebávají tři až pět krát více CO2 než nesklízené stromy.

Celý středomořský korkový les absorbuje každoročně asi 14 miliónů tun CO2. Množství CO2 absorbované korkovým materiálem použitým v každém voze MX-30 tak lze převést asi na 1,2 kg (pouze referenční údaj).